Hvilket Europa ønsker Europas sosialdemokrater seg?
Av Haakon Gunnerud - 7.3.2011 03:02“Mer Europa” er et populært slagord blant sosialdemokrater. Men hva som menes med det er ofte uklart, i en tid hvor sosialdemokratiet i Europa er på defensiven. Mens Europakartet rundt årtusenskiftet i stor grad var merket med rødt, har i dag kun 8 av 27 EU-land regjeringer hvor sosialdemokratiske partier deltar. Etter Europavalget i 2009 mistet også den sosialdemokratiske fraksjonen i Europaparlamentet mange seter, og kun seks av kommisjonsmedlemmene tilhører sosialdemokratene. Har ikke lenger sosialdemokratene noe å si for EUs videre kurs?
Letingen etter et felles ideal er i gang. I 2009 lanserte medlemmene i Det europeiske sosialdemokratiske partiet et felles manifest. Sosialdemokrater i ulike land har til tross for enkelte motsetninger også mange fellestrekk. De er alle vitne til at tradisjonelle velger- og medlemsstrukturer svinner hen, og føler press fra høyrepopulistiske partier, konservative samt partier til venstre for seg.
EU-skepsis blusset flere steder opp i takt med finanskrisen. Mange mener Brussel er udemokratisk, at man heller må se til nasjonalstaten, og å snakke om europeisk samarbeid er ikke nødvendigvis noe sjakktrekk hvis man vil vinne velgere. I Berliner Republik 1/2011 skrives det om hvordan sosialdemokrater bør intervenere i diskursen om Europas fremtid. For å være med på å bestemme, gjelder fire ting. For det første må borgerne kunne gjenkjenne demokratiske fremskritt på det statlige, samfunnsmessige og økonomiske plan. I tillegg må man enes om effektive økonomiske samarbeidsstrukturer, for å fremme varig utvikling og vekst samt bære ansvaret for en felles balanse og regulering av nærings- og finanssektoren. For det tredje må EU ta sosialpolitiske ansvar og garantere solidaritet i Europa. Til slutt gjelder det å legge de samme prinsippene til grunne når EU handler på globalt nivå. På denne måten kan Europas sosialdemokrater bidra til tross for noe ulike perspektiv, krav og ønsker, i følge Björn Hacker og Gero Maass fra Friedrich-Ebert-Stiftung.
At man i dag gjenkjenner visse fellestrekk i europeiske stater som man tidligere lettere kunne dele inn i skandinaviske, konservative, liberale og ’uutviklede’, viser at det er håp for sosialdemokratene:
Vor allem im Vergleich zum American Business Model oder Entwicklungen in Japan und Korea ließen sich dazu zählen: ein entwickelter und interventionsfähiger Staat; ein auf Steuern oder Beiträgen basierendes Sozialversicherungssystem; aktiv handlungsfähige Gewerkschaften mit gesellschaftspolitischem Gestaltungsanspruch; ein öffentliches Bewusstsein über die Bedeutung sozialer Gerechtigkeit zur Erhaltung des sozialen Zusammenhalts; eine politische Kultur, in der Parteien aus der sozialdemokratischen Bewegung ihren Platz haben; ein Rechtssystem, das soziale Grundrechte und wirtschaftsdemokratische Elemente verankert; sowie eine Tradition längerfristig orientierter Unternehmensführung und gesellschaftlicher Verantwortung von Privateigentum.
Tags: demokrati, EU, EU-kommisjonen, EU-valg 2009, Europaparlamentet, finanskrise, nasjonalstaten, pes, sosialdemokrater
Jeg falt helt av etter “Vor allem” men helt til siste avsnitt var dette kjempebra!! Keep it coming! 🙂
Prøv Google Translate, Axel. Det er et stykke igjen til perfekt resultat (særlig fra tysk til norsk), men det hjelper et stykke på vei…
Ja, tar (litt) selvkritikk for at jeg ‘tok en spansk en’ og bare limte inn det tyske avsnittet. En kombinasjon av at det ble ganske seint, at jeg hadde lyst til å legge det ut før jeg la meg, og at selve avsnittet var bra, men ville tatt endel tid for meg å oversette. Har prøvd det nå:
“Særlig hvis man sammenlikner med ‘American business model’ eller utviklingen i Japan og Korea gjelder dette: en utviklet og intervensjonsdyktig stat; et trygdevesen basert på skatter og egenandeler; aktive og handlekraftige fagforeninger med sosialpolitiske tanker om hvordan samfunnet bør formes; en offentlig bevissthet rundt betydningen av sosial rettferdighet for å opprettholde samholdet i samfunnet; en politisk kultur hvor de sosialdemokratiske partiene har en plass; et rettssystem som forankrer sosiale grunnrettigheter og ‘næringsdemokratiske’ elementer; samt en tradisjon for langsiktig forretningsledelse og samfunnsansvar for privat eiendom.”
[…] å følge opp saken om Europas sosialdemokrater, tenkte vi det kunne være bra å høre hva en representant for Arbeiderpartiet tenkte om […]