Trodde du Norge hadde EU-angst?
Av Dag Yngland - 1.10.2009 10:56Da skal du ta turen til Irland om dagen. Fredag er det folkeavstemning om den såkalte Lisboa-traktaten — en slags EU-grunnlov som vil fjerne de enkelte landenes vetorett, åpne for flertallsbeslutninger og skape den politiske posten EU-president. Avtalen er godkjent av parlamentene i alle de andre EU-landene, men Irland er det eneste landet som må ha folkeavstemning i tillegg.
Du skal ikke gå langt inn på en irsk pub før du møter tvil og skepsis. I går fikk jeg en lang leksjon av en mann langt nede i sin brune Guinness nummer fire eller fem. Ølet skummet og han frådet. Over rumenere og russere som han mente herjer og plyndrer landet og voldtar irske damer.
— Slikt har aldri skjedd i Irland før, sa han.
— Men de norske vikingene var heller ikke så høflige da de kom røvende og ranende for 1000 år siden, sa jeg.
— Nei, de hadde ikke på langt nær oppførst seg så ille, mente mannen som helst ville gjenforene Nord-Irland med den irske republikken og kaste ut alle andre.
— Vi er en øy!
— Og vi har slåss for vår frihet!!
_ Og vi gir ikke fra oss det til noen dumme, dresskledde duster i Dublin eller Brussel!!!
Før han viste meg veien til nabolagets beste pub og takket høflig for samtalen.
Jeg trodde nesten jeg var i Norge igjen (!). Frustrasjonen er stor og folket er misfornøyd med eliten. Konservative rike onkler med støtte fra amerikanske finanskilder pøser penger inn i Nei-kampanjen.
For å danne deg et bilde av hvordan nei-kampanjen jobber — sjekk denne plakatsamlingen (parodiert av ja-folk — her finner du nei-originalene).
For å se hva ja-siden gjør — sjekk her.
Situasjonen i Irland er ikke ulik Norge. Unge karrieremennesker og den politiske og økonomiske eliten liker EU og Europa — enten det er jobb eller ferie.
Unge uten jobb frykter fremmed konkurranse på arbeidsmarkedet. Finanskrisen og bankenes kollaps har særlig truffet nyrike Dublin hardt. Ledigheten stiger og konkursene øker. mange føler fremtiden er truet. Irskheten er under press — selv om den eksporteres til hele verden med musikk, øl og fotball.
Det hjelper ikke at lokale helter som popstjerner som U2s gitarist The Edge og forfatter og Nobelprisvinner Seamus Heaney fronter for ja.
Eller at de får bombastisk støtte av den lokale Petter Stordalen — den brautende Ryanair-sjefen Michael O´Leary:
— Det er bare den europeiske sentralbanken som står mellom oss og konkurs!
Nobelfredsprisvinner Lech Walesa flys inn fra Polen for å fortelle om fordelene ved et forent Europa som ikke er delt av et jernteppe. Den katolske kirken går offentlig god for at det ikke er noe ukristelig ved Lisboa-avtalen. EU-kommisjonen lover at irene ikke må innføre homoekteskap, la sine sønner og døtre innrulleres i en fremtidig EU-hær eller at barna deres blir kidnappet av utlendinger.
Hodet sier en ting, men magen og hjertet noe annet. Irene har en lang og tung historie i utkanten av Europa. Irene har blitt kolonisert og de har måttet utvandre fra elendighet. Så derfor har Irland det med som Norge i folkeavstemninger. Mange sier nei — for sikkerhets skyld. Det går greit nok nå — hvorfor våge noe usikkert. De siste meningsmålinger viser likevel et ja-flertall på 50-55 prosent, mens nei-siden ligger oppunder 30 prosent. Men nær 20 prosent har ennå ikke bestemt seg. Så spenningen er fortsatt til stede.
Følg valget i Irish Times eller på irsk TV.
Tags: EU, folkeavstemning, Irland, Lisboa-traktaten, Michael O'Leary, ryanair, seamus heaney, The Edge, U2
Det er positivt at det nå går mot et JA-flertall, men et dårlig tegn at JA-siden må falle ned på NEI-sidens nivå med usakligheter og skremselspropaganda. Men det er kanskje det som må til for å vinne et slikt valg.