Ja til Island, tja til EU
Av Dag Yngland - 25.2.2010 10:36EU sier ja til Island, men islendingene sier fortsatt bare tja til EU. Det er resultatet etter den islandske skjebnedagen der EU-kommisjonen behandlet Islands EU-søknad og Islands regjering søkte en løsning på Icesave-krisen med Nederland og Storbritannia. Forhandlingene mellom EU og Island kan være avsluttet i løpet av 2011.
Men først må følgene av finanskrisen ut av verden. 300 000 småsparere i Nederland og Storbritannia tapte rundt 30 milliarder kroner på kollapsen i den islandske nettbanken Icesave. Den nederlandske og den britiske regjeringen dekket tapene for sine småsparere. Men nå vil de at den islandske stat skal dekke disse tapene siden de islandske bankene bak Icesave nå er i statens eie.
Men 30 milliarder kroner tilsvarer en tredel av Islands økonomi (målt i BNP – verdien av alle varer og tjenester produsert i et år). Regjeringen har lagt frem et lovforslag, men det er ikke undertegnet av president Olafur Grimsson og må derfor ut til folkeavstemning den 6.mars. Det er ventet at forslaget vil falle.
Icesave-pakken kan bety at hver islending må belastes med over 100 000 kroner eller hver husholdning med nærmere 360 000 kroner. Denne koblingen har gjort mange islendinger rasende, fordi de mener spekulanter i EU lot seg lokke av de islandske bankenes løfter om høy renteavkastning på pengene uten å ta høyde for risikoen.
Den hatske stemningen mellom islandske skattebetalere og småsparerne i EU kan også velte hele den islandske EU-søknaden. For et år siden støttet islendingene helhjertet opp om EU- og euro-medlemskap, men stemningen har snudd. Mens tro tredeler av islendingene var for EU-medlemskap da krisen var som verst – er to tredeler nå mot om det betyr at de må bla opp for Icesave.
_ En kobling mellom økonomisk hjelp til Island og Icesave-striden vil skade EU-søknaden, mener statsminister Johanna Sigmundsdottir.
På Island foreslås det nå å la finansfolkene som forårsaket krisen betale. Mange av dem overførte eiendommer til familiemedlemmer og venner i siste liten for å unngå at de ble revet med i finanskollapsen i 2008.
En nederlandsk stiftelse har foreslått en annen vinn-vinn-løsning som kan hjelpe både islendingene og regjeringene i London og Haag. Island har ikke mye penger og få innbyggere, men landet har enorme energiressurser. Ved å utnytte landets geothermiske energi til å lage strøm og så selge den til EU via kabler til Storbritannia kan gjelden betales tilbake. Men forslaget blir mottatt med skepsis på Island.
_ Forlsaget om å la andre land få tilgang til landets energiressurser kan utløse et nasjonalt backlash, sier journalist Baldur Arnarson i den islandske avisen, Morgunbladid til www.euractive.com.
Tags: EU, EU-medlemskap, EU-søknad, finanskrise, folkeavstemning, Icesave, Island, Nederland, Olafur Grimsson, president, Storbritannia