Kan Obama ringe Europa?
Av Dag Yngland - 1.4.2009 09:49Obama skapte en magisk stemning da han besøkte Berlin under valgkampen i fjor sommer. Nå er han president og på sin første tur til Europa. Men har han EUs telefonnummer?
Det var en varm og vakker sommerkveld i Berlin i fjor da Barack Obama tok en sjanse. Han holdt valgmøte i “Old Europe”. Og se — europeerne elsket ham og møtte frem i hundretusener i den lune sommerkvelden. Enda valget sto på den andre siden av Atlanteren (her kan du høre et kort utdrag av talen (mp3).
Talen i Berlin — med Brandenburger Tor i bakgrunnen — skulle styrke Obamas smale ry som utenrikspolitiker. Men hans opptreden viste først og fremst at han var mer populær enn George W. Bush. Spesielt i Europa.
Nå er Obama på sin første offisielle reise til Europa. Men har Obama-mania snudd til mistro, spør nyhetsmagasinet Der Spiegel. For Obama er kanskje likevel ingen sosialdemokratisk europeer. Han er vokst opp i Asia og Hawaii med en mor fra Amerika og en far fra Afrika. Vet han noe om Europa — det rare oppsplittede kontinentet der man kan bli regnet som et eget land bare man har en telefonkatalog?
Hvorfor vil han ha flere europeiske soldater til å krige i Afghanistan og mer europeiske penger til å løse finanskrisen som oppsto i USA? Er han likevel en selvbevisst og selvopptatt amerikaner? Som egentlig ikke er så interessert i “Old Europe” lenger?
Det finnes en gammel vits fra de tider da det amerikansk-europeiske forbindelsene var enda vanskeliegere enn nå.
— Hvilket nummer skal jeg ringe for å nå Europa, sukket den amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger en gang på 70-tallet. Slik reduserte han de tidligere europeiske stormaktenes betydning i verden til et telefonnummer.
Den gangen var Europa fortsatt en samling av nasjonalstater. I dag er de en union av nasjonalstater. Men situasjonen er kanskje ikke så ulik.
— Europa har nå et telefonnummer, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet før Obamas reise til seks europeiske land og møter i G20, NATO og EU.
Trolig er det nærmere sannheten at Europa har flere telefoner enn noen gang.
Ta G20-møtet for eksempel. Den eksklusive klubben av verdens største økonomier utgjør 90 prosent av verdensøkonomien. Men EU stiller med nær halvparten av deltagerne. Hvorfor?
Opprinnelig var det eks-stormaktene Tyskland, Storbritannia og Frankrike som møttes i den økonomiske stormaktsklubben G5 sammen med Japan og USA. Men så en gang på 70-tallet synes franskmennene det var ensomt med så få latinere og fikk lurt med Italia. Landet hadde en stor økonomi, men sjelden en regjering som satt lenge. Flere europeere førte til at USA også ville ha med en kamerat og tok med Canada året etter.
Fortsatt var det plass til whiskyglassene for herrene rundt G7-peisen. Da Berlin-muren falt i 1989 kranglet Russland seg til en plass og dermed var de åtte. Nå er de altså 20. De 20 største i verdensøkonomien omfatter alt fra erfarne kriseland som Argentina til styrtrike oljedømmer som Saudi-Arabia. Men det er fortsatt europeere som dominerer i antall. Ikke alltid fordi de er større og viktigere enn de andre G20-medlemmene. Men de kjenner alltid en som kjenner noen og det er viktig for å komme på fest.
Spania, for eksempel, er snart en større og viktigere økonomi enn Italia eller Canada — ikke minst på grunn av landets store økonomiske engasjement i tidligere kolonier i Latin-Amerika. Så Spania er med på G20 og i Obamas telefonliste. Det samme er Nederland som jo er et stort euroland og en viktig handelspartner med Europas største havn.
Polen ville gjerne vært med som representant for Øst-Europa. Landet er EUs sjette største og har nesten like mange innbyggere som Spania og millioner av utvandrere over hele EU og USA. Men rollen som talsmann for de nye medlemmene i øst har tsjekkerne tatt. Selv om de ikke har noen regjering for tiden og deres fungerende statsminister, Mirek Topolanek, skapte skandale i EU-parlamentet i forrige uke da han omtalte den uhemmede pengebruken i Obamas økonomiske politikk som en vei til helvete. Obama har sikkert sikret seg Topolaneks telefonnummer. Han skal besøke Praha i helgen.
Men EUs G20-mannskap slutter ikke der. Selv om vi nå er oppe i 7 G20-deltagere. Sverige som påtroppende formannskap kan nemlig skryte av å sitte inne i EUs formannskapsdelegasjon. Med på laget er også Luxembourg — siden landets statsminister Jean-Claude Juncker for tiden leder gruppen av land som har euro. Dermed har Obama ni europeiske nummer å velge blant. Det tiende har han i det evige kandidatlandet Tyrkia. Tyrkerne er med i G20 og Obama avrunder sitt Europa-besøk i Istanbul neste uke.
Godt han i fjor sommer unnlot å kopiere sin forgjenger og forbilde, John F. Kennedy med å si: Ich bin ein Berliner.
Da hadde EU med sine mange telefonnumre hatt rent flertall på G20.
Tags: Barack Obama, EU, finanskrise, G20, G8, telefon
[…] før har EU et bredt utvalg av presidenter. Det er et medlemsland som har presidentskapet hvert halvår (ofte i trespann – en for […]