Kan Hellas forlate euroen?
Av Dag Yngland - 13.9.2011 08:50Kan et euroland virkelig forlate euro-samarbeidet? Byråkratene i Brussel sier nei. Et euro-land kan ikke forlate euroen uten å forlate EU. Men nasjonale politikerne allerede har tatt høyde for å finne en løsning. Tyske, nederlandske og finske politikere i de økonomisk sterke landene i nord diskuterer nå åpent løsninger for problembarnet Hellas.
Flere antyder at Hellas nærmest må settes under administrasjon og at EU-byråkrater må overta skatteinnkrevingen i landet. Av hensyn til de andre i euro-samarbeidet.
En deltaker i den såkalte troikaen (representanter for EU-kommisjonen, den europeiske sentralbanken ESB og pengefondet IMF som overvåker Hellas i gjeldskrisen) beskriver det siste besøket i Athen som å mase og mase på en tenåring som ikke vil rydde opp på rommet sitt.
Landene som skal hjelpe Hellas begynner å bli lei. Den tyske EU-kommisæren Günther Oettiger mener budsjettsyndere og gjeldsslaver som ikke holder euro-kravene heretter bare bør få flagge på halv mast under EU-sammenheng.
Den frittalende tyske økonomen Hans-Werner Sinn mener det alltid er politiske løsninger om politikerne vil. Også for euroen. En mulighet for Hellas er å “hoppe av” euroen for en stund og innføre den gamle drakmen 1-1 mot dagens euro. Den vil raskt falle i verdi, senke Hellas konkurranseevne og skape ny vekst. Landets gjeld vil fortsatt tynge, men siden den betales tilbake i den gamle valutaen er det lettere enn å betale i dyre euro. Taperne vil bli bankene som i dag sitter med greske gjeldspapirer. Men et nytt og reformert Hellas kan da (kanskje) komme tilbake i euroen. Om de andre vil.
Grekerne er hardt presset økonomisk. Innsparingene gir lavere økonomisk vekst og skatteinngang og privatiseringer som skal gi inntekter i statskassen tar tid. Landene i Latin-Europa frykter at de skal følge Hellas eksempel om døren åpnes for en euro-exit.
Landene i Øst-Europa, som egentlig skulle innføre euroen de neste årene, frykter nå at deres planer for å bli fullverdige euro-medlemmer skal bli ødelagt av gjeldsrotet i sør. Debatten er het i EU om dagen, men det er også et tegn på politisk modenhet.
Lenge var harmoni den politisk korrekte mantraen i Brussel. Av frykt for at Europa-prosjektet skulle spore av skinnene. Nå diskuterer landene gjeldskrise så statsobligasjoner og eurosedler fyker. Det er også et tegn på at EU er blitt en normal politisk arena. EU-landene føler seg så trygge og er så avhengige av samarbeidet seg imellom at de politisk handler som de var på hjemmebane.
Tags: Angela Merkel, bankkrise, dollar, EU, euro, Finland, flagg, Frankrike, gjeldskrise, Hellas, Italia, Kina, Nederland, Polen, Spania, Tyskland
Det er vel ganske urealistisk at Hellas skulle forlate Euroen, selv om det var mulig. Gjelden er i Euro og hvis Hellas forlater Euroen, vil sannsynligvis verdien av Euroen stige og dermed også grekernes gjeld. Vondt blir altså verre. Derimot kan det være en god idé om Tyskland, Finland og Nederland gjeninnfører sine gamle valutaer, eller samler seg om en ny felles Mark. Da vil Euroen svekke seg kraftig og gjelden til alle PIIGS-landene blir kanskje overkommelig.
Forøvrig mener jeg hele EURO-prosjektet vil kollapse med mindre de deltagende landene overfører all innflytelse over finanspolitikken til EU. Europa er forsøkt samlet med våpenmakt noen ganger tidligere. Kanskje vil man lykkes med pengemakt, men jeg tror det ikke.