EØS-rapport fra “hemmelig” til offentlig
Av Olav Anders Øvrebø - 4.9.2009 15:53Det er altså ikke nødvendigvis lenger slik at lovgivning forberedes gjennom ekspertutvalg, grønnbøker, ”stakeholder”-konferanser eller åpne høringer når det av politiske grunner haster med å vise resultater. Da blir føringene for politikken i økende grad lagt fra toppen, og initiativ og besluttsomhet fra Brussel er en ”politisk nødvendighet”. Tilsvarende skjedde i realiteten i forhold til selsaken, da det hastet å få en beslutning før europaparlamentsvalget. Grundigere utredninger både av hjemmelsgrunnlag og konsekvenser ville kanskje kunne ha gitt et annet resultat. Dette utfordrer i økende grad vår evne til å respondere hurtig på forslag og tiltak som vurderes i EU. Norske innspill og synspunkt må kanaliseres inn i prosessen enda tidligere. Når mange interesser utfordres, kreves det bred involvering av norsk aktører for å gi legitimitet til vår politikk. Bedre samordning mellom departementene er en forutsetning, men også god kontakt med ”stakeholders” og kortere høringsfrister er nødvendig.
Tidligere analyser har vist svikt på flere punkter i den norske evnen til å utnytte påvirkningsmulighetene i EØS-avtalen. Så lenge EØS er vår tilknytningsform, er det åpenbart behov for sterkere innsats. Arbeider UD/departementene tett nok med de ulike “stakeholders” i organisasjonene og næringslivet?
Relevant her: Vår tidligere omtale av hva Lisboa-traktaten får å si for Norge.
(Nyheten om UDs frigivelse av rapporten først sett hos Nei til EUs utrettelige tvitrere.).
Tags: EØS, EU-delegasjonen i Brussel, finanskrise, Norge og EU, Oda Helen Sletnes, utenriksdepartementet
Inspirert av EØS-notatet til Sletnes har den britiske EU-bloggeren Jon Worth skrevet denne bloggposten: 3 crusial ingredients for accession of Norway to EU
http://www.jonworth.eu/the-3-crucial-ingredients-for-the-accession-of-norway-to-the-eu/
Kan anbefales.