Hvem stemte egentlig på Lena?
Av Dag Yngland - 30.5.2010 10:07Lena fra Tyskland vant Melodi Grand Prix i Oslo og fikk kyss, klapp og klem fra fjorårsvinneren Alexander Rybak. Men hvem stemte egentlig på henne?
For det var første gang siden 1982 at Europas mest folkerike land vant en GP-finale. Den gangen sang 16 år gamle Nicole om fred i verden på fire språk (tysk, engelsk, fransk og nederlandsk).
Det var kald krig i Europa på den tiden og atomrakettene pekte mot hverandre fra øst og vest. Tyskland lå som mulig slagmark midt på kontinentet og sympatien strømmet mot den spinkle, skjøre, unge jenta fra det delte og krigsherjede landet.
Tre år tidligere hadde Tyskland vært nære på med GP-klassikeren “Dschinghis Khan” som kom på 4.plass i 1979. Men den var kanskje for krigersk for et land som har startet to verdenskriger. Eller var den for ufrivillig morsom? Den endte i alle fall opp som stammesangen for folk som verken kan danse eller synge (med det fryktelig fengende refrenget HA-HA-HA-HA!)
Under Lenas seier i år strømmet 12-poengerne igjen inn til tyskerne. De som ellers er vant til å gjøre det så dårlig at de foretrekker å gå på kneipe og drikke øl for å være i fred for nye GP-nederlag på TV. I år samlet tusener av mennesker seg på gatene og så på offentlig TV. Stemningen var elektrisk som under fotball-VM for fire år siden.
Full pott fikk Lena hos nabolandene i nord (Danmark, Sverige, Norge, Finnland, Estland og Latvia) og i sør (Sveits og Slovakia). Dessuten ga Spania som eneste latinske land 12 poeng, men så har spanjolene også halve Tyskland på ferie der. Og de tyske feriegjestene sendte nok sine stemmer hjemover via sms. GP-reglene er slik at et land ikke kan stemme på sine egne, men når et lands borgere er i utlandet kan de sende sine støttesignaler hjemover via vertslandets mobilnett.
Musikken og glamm´en er selvfølgelig det viktigste med Melodi Grand Prix, men avstemningen er likevel min favoritt. Den gir en god pekepinn om hvem som liker hvem i Europa. Norge liker å vinne over Sverige, men gir likevel gjerne stemmer den veien. Eller kanskje det er svenske kelnere som stemmer hjem? Portugal og Spania ser også ut til være slike gode naboer – akkurat som Romania/Moldovia og Serbia/Bosnia. Noen lurer kanskje på hvorfor tyskerne så ofte stemmer på Tyrkia, men det har sammenheng med at de rundt tre millioner tyrkisk-ættede i Tyskland også sender stemmer hjem til gamlelandet.
Bare fem av deltagerne i år stemte ikke på Tyskland. Oppslutningen var laber i sør og øst på kontinentet. Grekerne viste ingen takknemlighet for euro-hjelpepakken der tyskerne har bidratt med størsteparten av finanshjelpen til det kriserammede landet. Israel viste heller ikke interesse for det tyske innslaget.
En flott fest var det likevel. Men arrangøren NRK fikk en stripe i lakken da en stuntshowmann brøt seg inn i det spanske innslaget. Det gjorde ikke saken bedre at han var iført en katalansk rød lue og var fra Barcelona. Det fungerte trolig som en rød klut på det castillansk (spansk-) talende flertallet i landet. Melodi Grand Prix er ikke bare musikk. Det er også politikk.
Tags: Alexander Rybak, Danmark, Dschingis Khan, Estland, Finland, Latvia, Nicole, Norge, Oslo, Slovakia, Spania, Sveits, Sverige, Tyskland
[…] This post was mentioned on Twitter by B. Hjellestad, europabloggen. europabloggen said: Blogger: Hvem stemte egentlig på Lena?: Lena fra Tyskland vant Melodi Grand Prix i Oslo og fikk kyss, klapp og kle… http://bit.ly/cyV9kr […]