Joda. Bossedassene finnes…
Av Dag Yngland - 17.10.2011 08:16Demonstrasjoner mot banker og finansbransjen var helgens store greie i europeiske byer som Roma, Barcelona, Berlin og Frankfurt. En kollega av meg i finanspressen synes det hele var vel hyklersk. Finansnæringen har jo sin del av æren for at frisk kapital til lave renter har kunnet flyte verden rundt det siste tirået.
Uten finansnæringens avanserte låneinstrumenter for å spre risiko hadde globaliseringen med all den velstand den har brakt det siste tiåret – knapt vært mulig. Joda, men finansfolk har også en egen evne til å opptre arrogant og selvbevisst – på grensen til det utålelige. Og til å sette sine egne fortjenester over styr – av ren grådighet etter enda mer. Slik er nå en gang næringens logikk. Eller var.
_ Også dette ryktet om at det finnes et pissoar i Frankfurt der banksjefene pisser på omverden, sa min venninne, litt irritert over at alle nå snakker stygt om bankene.
_ Joda, det finnes. Eller fantes, sa jeg.
For noen år siden, før finanskrisen, da slikt fortsatt var moro – ble jeg vist det berømte avtredet. Den gangen var det en morsom spøk for bankfolkene i Commerzbank som kunne se ned på sine konkurrenter i Dresdner Bank, mens de tømte blæra. I dag, etter finanskrisen, er det to bankene slått sammen – og den tyske staten er største eier. Da er det neppe lenger samme behov for å briske seg på andres bekostning.
Under det som nå utvikler seg til finanskrisen 2.0 kan nye banker følge inn i statlig eierskap. For nå står kampen igjen mellom banken og staten. Bankene stoler nemlig ikke lenger på hverandre og vil ikke låne hverandre penger i det såkalte interbankmarkedet. De frykter tapene som vil oppstå når regningen skal gjøres opp i den europeiske bankkrisen. Men denne angsten lammer hele banksektoren på samme måte som da investeringsbanken Lehmann Brothers kollapset i 2008.
Hellas til slaktebenken
Denne uken kommer det endelige oppgjøret. Den europeiske redningsskjermen er på plass etter at Slovakia som siste euro-land godkjente pakken før helgen. Førstkommende søndag er det toppmøte mellom EUs regjeringssjefer. Det er ventet at de 27 regjeringssjefene vil lansere den endelige redningspakken for å redde forgjeldede Hellas før markedet åpner igjen på mandag.
Bankene må ta sin del av regningen. De som har lånt Hellas penger gjennom å kjøpe greske statsobligasjoner må trolig tåle en avskrivning på 30-50 prosent. Europas mektigste finanspolitiker akkurat nå, den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble, gjorde det i et TV-intervju med kanalen ZDF igår helt klart at bankene må ta sin del av regningen.
_ Vi må overbevise folket om at det er politikken som setter reglene og at vi ikke lar oss drive av markedene – det er det inntrykket folk har, sa Schäuble i en kommentar til de mange demonstrasjonene.
For å unngå en ny panikkbølge vil de europeiske regjeringene nærmest tvinge bankene til å ta imot støtte for å styrke egenkapitalen. De bankene som fortsatt er på private hender, er skeptiske, fordi de frykter at slik støtte skal redusere deres kredittrating blant ratingagenturene. Men nå er det alvor. Denne uken bestemmes det hvem som skal ha makten – politikken eller markedet.
Etterpå kan de ta en tur på toalettet. Dassebossene.
Tags: bosser, Commerzbank, dasser, eurokrisen, Europa, finanskrise, Frankfurt, gjeldskrise, Hellas, Wolfgang Schäuble