Nettmobilisering mot EU-rapport
Av Olav Anders Øvrebø - 16.2.2009 15:52Samtidig med starten på Pirate Bay-rettssaken tok Svenska Dagbladet i dag opp motstanden mot den såkalte Medina-rapporten (oppkalt etter en spansk representant i EU-parlamentet). “Kritikkstormen” mot rapporten har bygget seg opp de siste ukene. Reaksjonene retter seg blant annet mot at rapporten tar opp igjen forslaget om å fjerne nett-tilgangen for brukere som blir tatt i fildeling. Denne “three strikes”-ideen er tidligere blitt avvist av både EU-kommisjonen og EU-parlamentet. Medina-rapporten inneholder også andre kontroversielle forslag, beskrevet av organisasjonen Squaring the net som “opphavsrettsdogmatisme.” Saken skal etter planen opp i EU-parlamentet i plenum rundt 12. mars. På EU-parlamentets side Legislative Observatory kan du følge saksgangen.
Medina-rapporten var blant temaene på et debattmøte i Berlin lørdag (arrangert av nettmagasinet Cafe Babel). Blant deltakerne var Markus Beckedahl, en tysk nettaktivist som står bak den populære bloggen Netzpolitik. Han varslet at motstandere av rapporten vil drive intens lobbyvirksomhet mot den i tiden som kommer. Det innebærer blant annet å kontakte medlemmer i EU-parlamentet direkte med kritikken. Under en prat jeg hadde med ham etter møtet sa Beckedahl at dette er en effektiv måte å “lobbe” på: EU-parlamentarikere er glade for direkte kontakt med velgerne, for vanligvis møter de heller “leiesoldater” (proffe lobbyister). En annen deltaker i debatten, medieforsker Volker Grassmuck, sa at han ikke hadde noen tro på at “three-strikes”-forslaget — en “digital dødsstraff”, som han kalte det — hadde noen sjanse til å bli vedtatt. Det vil ikke overleve en offentlig debatt, mente han.
Debattene og forslagene om opphavsrett og fildeling føres altså både nasjonalt og på EU-nivå. Europabloggen tar sikte på å følge de ulike forslagene videre. Tips oss gjerne hvis du vet om nye initiativer vi bør få med oss.
Tags: EU, EU-parlamentet, fildeling, internett, medina-rapporten, opphavsrett