Nytt hus for finansmarkedene
Av Dag Yngland - 23.9.2009 16:02Finansmarkedet skal få et nytt tak, vegger og grunnmur etter at finanskrisen blåste vekk det gamle. En gruppe økonomiske eksperter har lagt frem fire punkter som skal redde banksjefene fra seg selv.
Når de politiske lederne for verdens 20 største økonomier (G20) denne uken møtes i amerikanske Pittsburgh er de færreste av dem eksperter på økonomi. De styrer land som kontrollerer over 80 prosent av internasjonal handel og verdens økonomiske aktivitet, men de er først og fremst politikere skal skal sikre sitt lands interesser.
Derfor ble det etter det første G20-møtet i London i april nedsatt en ekspertgruppe ledet av “Dr. Euro” – den tyske økonomen Otmar Issing. Han har en fortid som sjeføkonom i tyske Bundesbank og den europeiske sentralbanken ( ESB). Issing var også sjefsarkitekten for innføringen av euro-valutaen for 10 år siden.
Denne uken la han frem fire punkter for å redde finansmarkedene fra seg selv. Finansekspertenes råd vil danne grunnlaget for den politiske debatten på toppmøtet. Men det er politikerne som til syvende og sist må ta beslutningene.
Her er Issing-kommisjonens råd:
1) Sikre grunnmuren. Bankene må få større krav til egenkapital og reserver.
2) Sette oppe veggene. Definere hvilke banker som er for viktige til å gå konkurs.
3) Legge taket. Sette begrensninger på bonuser og risiko.
4) Sende regningen. Bli enige på forhånd om hvem som skal redde hva.
En stor panikkfaktor under fjorårets krise var usikkerheten om hvem som var ansvarlig for globale banker med nasjonalt eierskap. Om en tyskeid irsk bank var konkursen nær eller en islandsk bank med britiske sparepenger var i trøbbel – hvilket land skulle da hjelpe? Eierens land eller kontoinnehaverens land?
Internasjonale institusjoner som IMF (Verdens Valutafond) eller organisasjoner som EU vil trolig få en større rolle i krisekoordineringen heretter. Men stormakter som USA, Kina og de store EU-landene vil heller ikke miste mer makt enn nødvendig. EU-kommisjonen la frem sine planer idag og vil mer enn gjerne gå inn i en overnasjnal rolle.
Europa ser ut til å ha samlet seg om en felles linje om mer kontroll av markedene, men Storbritannia med sin store finansektor og sitt pund (ikke medlem av euro-sonen) kan velge side med USA i flere saker som angår markedenes frihet. For eksempel når det gjelder et tysk-fransk forslag om en skatt på finanstransaksjoner. Det kommunistiske Kina vil heller ikke ha for mye utenlandsk innflytelse på sin verdisprudlende finansektor i Hongkong og Shanghai.
— Ingen bank, intet finansprodukt og intet marked skal være utenfor kontroll, sier Tysklands kansler Angela Merkel før møtet. Men hun driver valgkamp på hjemmebane og markedskritikk slår bra an blant velgerne. Kommentatorer tror nå at Pittsburgh-møtet ikke vil bety en revolusjon i finansmarkedene — snarere blir det et stort politisk show.
Tags: Angela Merkel, egenkapital, EU, euro, finanskrise, lederlønninger, markeder, panikk, regningen, risikotaking, Tyskland