Sinna på sjefen
Av Dag Yngland - 27.3.2009 16:43Finanskrisen har fått bedriftsledere til å fortvile over kredittørken og ansatte til å rase over arbeidsplassene som forsvinner. Nå er det tegn på at krisen har nådd mobben i gata. Banksjefer og finansakrobater lever ikke lenger sikkert. I USA og Europa trues de med vold, kidnapping, rasering av eiendom og reiseforbud.
I USA har debatten om gigantbonusene i det havarerte forsikringsselskapet AIG vært en gjenganger i TV-shows. Programledere som Stephen Colbert og Jon Stewart svinger høygafler og lar en rasende mobb løpe gjennom studio. Senator Chuck Grassley har oppfordret AIG-sjefene til å ta sitt eget liv i stedet for bonusene på drøye 218 millioner dollar etter at aksjekursen er falt med 99 prosent og selskapet måtte reddes av staten. Ingen har klaget på forslaget.
AIG-sjefene har nå politivakt med maskinpistol utenfor hjemmene sine for å hindre at rasende amerikanere tar rettsoppgjøret i sine egen hender. Den 3.april samles demonstranter fra hele USA i New York med kravet: Redd folket i stedet for banskjefene.
I Storbritannia er bankvold allerede en realitet. Eks-sjefen i Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin fikk forrige uke nattlig besøk av en gruppe ukjente som kastet stein på rutene i villaen hans i Edinburgh og ødela Mercedesen som sto i oppkjørselen.
Dette er bare begynnelsen, skrev gjerningsmennene i fra gruppen “bankbossesarecriminals”.
Heldigvis for “Fred the Shred” var han ikke hjemme. Tilnavnet “the shred – riveren” fikk han for sin evne til å snu opp-ned på bedrifter og sparke ansatte. Nå er han omtalt som verdens verste banksjef i magasinet Newsweek. Etter at Fred Goodwin fikk over 60 millioner kroner i årlig pensjon etter å ha kjørt banken i grøfta har han vært på flukt fra paparazzier. Prisen på hans hode – et bilde som viser hans nye liv som luksuspensjonist – skal i Londons aviser være verdt hundretusener av kroner.
I Frankrike har to utenlandske toppsjefer blitt tatt som gisler de siste ukene. Fredag den 13.mars ble sjefen for japanske Sony i Bordeaux holdt fanget over natten. Etter nye forhandlinger om planlagte oppsigelser ble han sluppet fri av aktivistene. Sjefen for amerikanske 3M ble denne uken holdt fast i to netter før han firte på kravene. Aktivistene som holdt ham fanget forsvant senere fra bedriften.
Men vi hadde intet valg. Vi har ikke andre våpen, sa en av arbeiderne Luc Joly til nyhetsbyrået AFP.
Frankrike har de siste ukene vært herjet av flere store streiker og protestaksjoner med flere millioner demonstranter.
I Tyskland har det gått roligere for seg, mens raseriet mot grådige sjefer har fått noen av dem til å forlate landet. Klaus Zumwinkel, tidligere sjef for Deutsche Post og styreformann i Deutsche Telekom, hadde to av landets viktigste jobber i offentlig sektor før han ble avslørt og dømt for skattesnusk i Liechtenstein. Han er også mistenkt i en gigantisk avlyttingssak som omfatter journalister, politikere og fagorganiserte. Nå har han søkt tilflukt i sin middelalderborg i Italia.
I skatteparadiset Sveits er det fortsatt deilig å bo for finansfyrster, men deres reiseradius blir stadig mindre. Den sveitsiske storbanken UBS har bedt sine toppsjefer unngå å reise til USA eller andre land der de kan bli arrestert mistenkt for finansforbrytelser. Sveits er verdens viktigste havn for skatteflyktninger og ifølge avisen Financial Times er en tredel av verdens private formuer på antatte 11 000 milliarder dollar samlet i dette landet.
Politikerne som tidligere sloss om å lokke til seg kapitalister, har allerede skjønt den nye tid. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy fikk denne uken skatteparadiset Andorra til å gi slipp på sine bankhemmeligheter. Sarkozy er nemlig også statsoverhode i lilleputtlandet mellom Frankrike og Spania, og truet med å gi fra seg tronen. Andorra la seg flat i frykt for at den hyperaktive presidenten skulle komme på besøk og skal nå innføre internasjonale regler for skattekontroll innen året er omme.
Kilder: Financial Times, Der Spiegel, AP, AFP, Newsweek.
Tags: AIG, banker, finanskrise, Liechtenstein, Nicolas Sarkozy, skatteparadiser, trusler