Skyggen fra Island
Av Dag Yngland - 12.5.2010 08:58Det er ikke måte på hvordan lille Island herjer med Europa om dagen. Nylig brakte VG denne skremmende grafiske fremstillingen av askeskyen fra vulkanen Eyjafjallajökull. Monsteret som svever over Europa rammer stadig nye områder og koster milliarder av euro (og kroner) i innstilte fly og strandede passasjerer. Det smerter i en europeisk økonomi som sårt kunne trenge stabilitet og et optimistisk oppsving.
Men Island byr på flere skumle nyheter. Idag bringer Aftenposten meldingen om at Interpol har utstedt arrestordre på den tidligere styrelederen i den konkursrammede islandske banken Kaupthing, Sigurdur Einarsson.
Et og et halvt år etter at krisen i landet utløste den internasjonale finanskrisen høsten 2008 er det altså omsider tid for å ta tak i noen av de ansvarlige. På Island diskuteres det høylytt hvem som bør stilles for retten av “heltene” – nå skurkene – fra den gylne tiden da Island levde over evne og var et av verdens rikeste land.
Men islendingene er ikke bare glade for oppmerksomheten.
_ Vi er litt glade for at grekerne har overtatt overskriftene for en stund, sa den islandske TV-journalisten Ingolfur Bjarni Sigfusson på debattmøtet “Island og EU – bare en flørt?” i den nordiske ambassadebygningen i Berlin denne uken.
_ Men askeskyen viser i alle fall at Island ikke er sååå langt vekk fra Europa. Vi tilhører Europa på de fleste områder med unntak av den geologiske, sa ambassadør Gunnar Snorri Gunnarsson.
Island søkte om EU-medlemskap da alt så mørkt ut ifjor sommer. Prisen for å ha verdens minste valuta for drøye 300 000 mennesker så ut til å være for høy. Men siden har stemningen snudd. Islendingenes flørt med EU kjølnet betraktelig da to av EU-landene, Nederland og Storbritannia, krevde at landet skulle erstatte tapene deres borgere hadde hatt på investeringer i den islandske nettbanken Icesave.
Islendingene avviste sin egen regjerings forslag for å løse Icesave-krisen og nå venter både EU og islendingene på at Icesave-striden skal løses før det blir fortgang i forhandlingene.
_ Sett fra EU er Icesave et problem mellom disse landene og ikke et problem mellom Island og EU, sa nederlenderen Willem Noe som leder forhandlingene med Island i EU-kommisjonen. Han tror medlemskapforhandlingene kan være ferdig om et drøyt år. Dersom det blir ja i en folkeavstemning kan et islandsk EU-medlemskap være klart i 2013. Da er det også valgår i Norge…..så det blir spennende!
Den islandske journalisten Ingolfur Bjarni Sigfusson tror derimot Icesave-saken har skadet foholdet til EU massivt. Minnene om torskekrigen med britene på 1970-tallet er høyst levende på Island og de har ikke glemt at den britiske regjeringen under Icesave-kollapsen tok i bruk anti-terror-lover i forsøket på å få tak i de islandske pengene. Islendingene stoler ikke på en EU-partner Storbritannia.
_ EU kan komme til å gjøre samme feil som de gjorde med Norge ved å presse dem for hardt. Det slår tilbake på stemningen i befolkningen og man risikerer et nei, mente den tidligere tyske EU-ambassadøren Dietrich von Kyaw som var med på forhandlingene i Norge før folkeavstemningen i 1994.
Stemningen har allerede snudd på Island og det store flertallet som var for EU for to år siden er nå like massivt mot.
_ Islendinger føler seg ikke som europeere, mente Sigfusson.
Den islandske ambassadøren Gunnarsson var litt mer optimistisk. 80 prosent av Islands handel er med EU og landet har fulgt EUs lover siden 1992 gjennom EØS-avtalen. EU og Island er allerede tett på hverandre i mange sammenhenger.
_ Det er tradisjon for lang forlovelsestid på Island, sa Gunnarsson, det kan komme barn i mellomtiden og det kan være avstand mellom partene. Men etter fem barn og 20 år er det tid for bryllup.
Tags: EU, EU-søknad, Gunnar Snorri Gunnarsson, Icesave, Ingolfur Bjarni Sigfusson, Island, Kaupthing, meningsmåling, Nederland, Sigurdur Einarsson, Storbritannia